27 Mayıs 2016 Cuma

PORTEKİZ de

Lizbon dan selamlar

Portekiz ,Lizbon denince keşifler ve kaşifler akla gelir.Lizbonda da Keşifler anıtı  görülmesi gereken yerlerin başında.

KEŞİFLER ANITI


Vasco de Gama

Yerdeki mozaik haritalarda tarihi anlatıyorlar.Sevgililer günün de Lizbonlular metal kalplere isimlerini yazıp asmışlar.


BELEM PASTASI

Lizbon daki Belem Pastanesi 1837 kurulmuş ve önce rahibelerin yaptığı bugün ise formülünü sadece 3 kişinin bildiği belem pastaları yapıyor. Rezervasyon kabul etmeyen ve 9 adet salonu olan pastane günde 30000 adet satıyor. Hafta sonu bu 50.000 e çıkıyormuş. Görünüşü pek te harika dedirtmeyen bu pastayı yedigimde bayıldım. Dişi çıtır içi enfes kreması ile çok lezzetli.
Pudra şekeri ve tarçınlı yiyorsunuz.
Formülü bilen 3 kişi kapalı kapılar ardında üretimi hamur ve kremayı yaptıktan sonra diğer işçiler kalıplara dokuyormus.
Mutlaka yolunuz düşerse deneyin.
  


TOMAR  KASABASI


Portekiz in  Centro bölgesinde olup, Poetwkizin en eski Sinegogu burada yer almaktadır.
Dünya mirası listesinde yer alan Tapınak Şovelyeleri Manastırı Convento do Cristo burada.











ŞARAPLAR

Portekizin   ÜNLÜ  Porto   şarapları .aslinda  Porto dan ihraç edilmesi nedeni ile bu ismi alır.
Şaraplar , Porto nun daha güneyinde ve hiç sulamadan yetiştirilen uzumlerden  yapılıyor.Bu üzümler,İspanyada doğup Porto dan okyanusa akan Douro nehir vadisinin dik yamaçlarında ki  bağlarda yetiştirilir.
 Üzüm cinsi ve  üretimi gizli tutulmaktadır   Üzumler, özel alanlarda doğrudan insanlar tarafından çiğnenerek üzüm suyu yapılıyor. Kriter büyük ayak ve hastalik siz olması  çekirdeklerin ezilmesi istenmiyor.yeterli kişi yoksa silikon ayaklar kullanılıyor.
 Bu bağlar dan elde edilen üzüm suları Porto nun Gaia bölgesinde ki mahzenlere çelik kazanarak la transferleri  yapılmakta sonra ahşap meşe  ficilardayillandirilmaktadir.Gaia ya gelen uzum suları zemini tahta olan  nemli ()%96 ) sıcaklığı 3-20 derece arasında değişen  mahzenlerde yıllandırılmakta.. Her 6 ayda bir renk koku tad ve Alkol derecesi ile ilgili kontroller yapılmakta.Alkol yüzde si belli bir seviyeye gelince damitilmis ateş suyu denilen üzüm suyu ilave ediliyor.Porto şaraplarının özelliği bu.
. Bunlar tatlı şaraplar olup, yemekten önce veya sonra içilen aperatif şaraplar.Porto şaraplarının  üç  türü var
 Bunlar  Ruby, Tawny, Vintage   4-5,30-40 yıl gibi.sürelerde bekletilen şaraplar , siselendirildikten sonra Porto dan ihraç edilmekte.

30- 50 sene kullanılan  şarap fıçıları  ingilterede viski imalinde kullanılmak üzere gonderilmekte.
Vintage türüne ait  kriterlerini aciklamiyorlar ve her sene Vintage yi elde etmek mümkün değilmiş. 2011 yılında bu tür şarap elde edilmiş  ve 
Yarım şişe şarap açık arttırmada 6800 Euro ya satılmıştır.
 Porto Vintage şarapları tortulu olup şişe açılınca bir defa da bitirilmelidir denilmekte.


MANTARCILIK 

Portekiz in güney bölgesi Alentejo bölgesinde dünyanın en iyi mantar materyalinin elde edildigi mantar mesesi ağaçları bulunmakta. Dünya daki mantar ihtiyacının %50 sini sağlayan bu ağaçların dikiminden sonra 25 yıl hiç dokunulmamakta daha sonra ağacın gövdesine zarar vermeden konkav bir şekilde mantar kısım kesilmekte ve her 9 yılda bir bu işlem tekrarlamakta. Kesilen kısımlar kaynar suda bekletilip içindeki hava 
kabarciklarinin çıkarılması ve sonrada preslenerek çok çeşitli sanayi de kullanılmaktadır. 
Çanta sapka aksesuarlar v.s yapılmakta ve bu Mantar dan yapılan şişe mantarları 
defalarca kullanılabilmektedir

Hatta okadar ince kumaş  haline çevrilmekte ki gelinlik yaptıran bile olmuş.







FATIMA KASABASI


Portekiz in kuzeyinde yer alan Fatima kasabası hıristiyan alemi için önemli bir yer. Hikayesi şöyle.
Portekiz li bir kont Fatma isminde müslüman bir kızla evlenir Sonradan hıristiyan olan Adriana ya geleneklere göre bir miktar toprak bağışlar. Ancak bu bölge Fatima diye bilinir.
Ancak hikaye 13 Mayıs 1917 de başlar.
Üç köylü çoban çocuk Meryem Ana nin kendilerine göründüğünü ve 6 ay boyunca
her ayın 13 ü de kendilerine göründüğü ve onlara 3 sır verdiğini söylerler .... Bu nedenle Hıristiyanlar kasabaya akin akin giderler .13 Ekimde hava şimşek ve çok yağmurlu iken aniden güneş doğar ve güneşin sallandigini adeta dans ettiğini gördüklerini idda ederler.80.000 civarı da hıristiyan bu mucizeyi görür. Mucizelere tanık olmak üzere her yıl 13 Mayıs tan 13 Ekime kadar binlerce hıristiyan Fatima kasabasına giderek mucizeler tanık olmak ,şifa bulmak ve hacı olmak üzere ziyaret etmektedirler.
Meryem Ana nin göründüğü yerde bir kilise yapılmıştır. Karşısında ise çok büyük içinde İsa ve havarilerinin bulunduğu modern bir kilise yapılmış.
Verilen 3 sır
Birincisi 2. Dunya savaşı, 2. sir Kominist rejimin çöküşü ve 3. sir..M.A..Agcanin suikastı denilmekte.
Hıristiyan lar isteklerinin yerine gelmesi için acı çekmek gerektiğine inanarak diz lerinin üstünde M Ana. nin göründüğü yerde (1-2 kmlik bir yol )yurumektedirler.









CORDORARİA PARKI




Porto 2001 yılında Unesco tarafından kültür Şehri seçilmiş ve bu nedenle Cordoaria parkına bir sanatçı 13 kahkaha ile gülen heykeller yapmış.
Bu çinli heykeller
Teknoloji dalında Avrupa dan çok daha önde oldukları ve her evde mutlaka Çin yapımı bir şeylerin olduğu nedeniyle kahkaha ile guluyorlar mis.
Haklılar. ..
Güler Ünlü'nün fotoğrafı.Güler Ünlü'nün fotoğrafı.




NAZARE  BALIKÇI KÖYÜ



Atlas okyanusu kıyısın da yer alan kumsalı ile ünlü balikçı köyü   NAZARE
Vasco de Gama büyük keşifler için sefere çıkmadan önce buraya gelip dua edermiş.Falezin üst kismina çıkıldığunda  kumsalın manzarası çok etkileyici. Okyanusun görünüşü,bembeyaz kumlar ve kırmızı kiremitli evler.Okyanus suyu Temmuz ve Ağustos ta dahi ancak 18 derece olurmus bu nedenle denize değil plaja gidiyoruz derlermiş.
Tüm sahiller halka açık...




BATALHA MANASTIRI

Unesco nun Dünya Mirası olarak seçtiği XİV yy yapılmış Batalha Manastırı
Gotik tarzının en güzel örneği olan bu Manastır Portekiz mimarisinin Göz bebeği olarak anılıyor.







KEMİK   ŞAPELİ


16.yy da Evora da yapılan Kemik Şapel ı
42 manastiri bahçesinde yer kalmayınca 3 rahip 5000 kemik ile bu küçük kiliseyi yaptırmış. Kapısında
-Bu bizim kemiklerimiz Sizinkileri ni de bekleriz-
Yazısı insanı ürpertiyor. Ayrıca bu kemik Şapel in yapımının,
Bu dünyanın geçici olduğunu anlatmak için olduğu...
veya savaşta ve vebadan ölenlerin kemikleri olduğu nu ileri sürenler var.









PORTO  TREN  GARI




DOURO NEHRİNDE TEKNE GEZİNTİSİ 



PORTO

Porto  Portekizin kuzeyinde    ikinci büyük şehri  olup Douro nehrinin ağzında
Sarap ihracatının yapıldıgı önemli bir liman.
Ayrıca eski ve yeninin karışımı mimarı bir yapıya sahip.Porto şarabının üretiminde kullanılan üzüm çesidi ve üretim şekli 1756  çıkarılan bir yasa ile koruma altına alınmış.












LİZBON

Belem kalesi ,Jeromino manastırı, siyah  beyaz mozaik kaldırımları ile ünlü. Ayrıca  avrupanın en uzun köprüsü Tejo nehri üzerindeki Vasco de Gama köprüsü 17 km uzunluğunda. Köprünün nehir üzerindeki uzunluğu 10 km.
Portekizde yetişen özel bir  ökaliptus ağacından elde edilen kağıt Navigatör  ticari adı ile  satılmakta olup yüksek kalite değerine sahip olduğu  bilinir.
Tarihi dokusu, FADO  müziği eşliğinde  deniz ürünleri yemekleri  ve şarapları ile görülmeğe değer bir ülke..








7 yorum:

  1. Fotoğraf ve yazılar Portekiz'e tekrar gidip bu bilgiler ışığında gezmek isteği verdi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Güler ' ciğim ellerine sağlık. Oraya gitmem için bende büyük bir istek yarattın.Biliyorsun benim için geçerli olan yemek ve şarap. Tarihi yerler de garnitür olur.
    Sevgiler
    Sınıf arkadaşın Sedat Canlısoy.

    YanıtlaSil
  4. Gülercim çok güzel ve kapsamlı bir gezi notu olmuş. Daha önce bir Endülüs Portekiz gezisine katılmıştım notlarını okuyunca anılarımı tekrar yaşadım hatta fazlasını,bundan sonrada umarım gezdiğin yerleri bizimle paylaşırsın .Emeğine sağlık, tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil