18 Haziran 2016 Cumartesi




SİNOP  ta,

Karadenizimizin güzel şehri  Sinop,tarihi dokusui balikçı tekneleri,Selçuklu .Osamnlı eserleri. Diyojeni.Kalesi,Hapishanesi  Doyumsuz  yeşili ve mavisi..

Mutlu ve sakin insanların sehrinde denize sıfır  VİRA  otelde kaldık. Odanizdan deniz manzarasını görebiliyor  ve dalgaların sesini duyabiliyorsunuz. Sabah  cok erkenden balikçı teknelerinin gittiğini de duyarsınız

.Gittigimiz 31 Mayıs günü söylenenin aksine sakin ve çarşaf gibi bir karadeniz karşıladı bizi..



Otel den sehir merkezine giden yol cok guzel.Yemyeşil kıyı seridi  Aşıklar  caddesi imiş adı.Burada yuruyen insanlarve  30 km hizla seyreden arabalar var. İşiniz acele ise yandınız.
Taksi şöföru anlattı.Ünundeki araba ile bu yuzden  kavga etmişler ve Hakime hn. ona  dört yıl sakin olma cezası vermiş.,, Nehoş ne  güzel ceza.
Merkeze dogru geldiğinizde kıyılar kafelerle dolu.Herkes  simitini nokulunu alır buralarda oturur cay kahve içip sohbet ederlermiş.Genellikle de hanımlar olurmuş ve eve dönüş hayli geç saatlerdeymiş.
Güvenli,sevimli Sinop ve halkı..
Mantısı ve Nokulu meşhur Sinop un..
Manticilar Teyzenin yeri,Halanın yeri, Örnek Mantı ..Biz Melahat 'ın yerine gittik.
Temiz güzel ve çok lezzetliydi. Yoğurtlu veya cevizli çeşitleri var. Mis gibi tereyağının koku ve lezzetini tahmin edersiniz. Öyle iştahla yedik ki tabağın fotoğrafını çekmeyi unuttum.Sinop kayığı  adlandırılan şekilde katlıyorlar






PERVANE MEDRESESi

Medrese, Alaaddin Cami karşısında bulunmaktadır. 1262 yılında şehrin ikinci defa alınışı anısına Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır.
Dikdörtgen şekilde olan tarihi yapı 2002 den beri Sşnop Valiliğince el sanatlarının üretildiği ve sergilendiği cok güzel bir çarşı haline gelmiş.
El emeği göz nuru  hayran laldık.













ALAADDİN CAMİ

Srçuklu mimarisine sahip  cami şehir merkezinde  olup görrülmeğe değer bir  yapı.


 KALE

 Şehrin içindeki kale görkemli bir yapı..Taş merdivenlerle tepeye çıktığınızda bacaklarda hal kalmıyor. Ancak manzara o kadar güzel ki yorgunluğunuza  değiyor. Burçlarda kafelere dönüştürülmüş.







GEMİ MAKETLERİ

Kaleden indiğinizde gemi, tekne maketleri satan dükkanlarla karşilaşıyorsunuz.Söylenildiğine göre 50-60 yıl önce Sinop hapıshanesinde yatan mahkumların başlattığı bir el sanatı. Okadar güzel ve renklilerki Sinop un simgesi gibi olmuş.Hayli üretimi ve satışı var. Çoğu firma promosyon malzemesi olarakta  büyük miktarlarda  satın alıyormuş.Güzel bir hediyelik..







SİNOP CEZAEVİ

Önce iç kale olarak yapılan sonra cezaevine çevrilen  tarihi SİNOP CEZAEVİ ni gezmek hiçte kolay değil. Duvarların dili olsa kimbilir neler anlatır.
Zindanlar, çocuk islah bölümleri,atölyeler,demir kapılar koğuşlar,
Bir çok film ve dizinin  çekildiği bu cezaevi  artık ziyarete açık.Karanlık, ürkütücü iç duvarların aksine dışarda özgürce fışkırmış gökyüzüne uzanan çıçekler bir tezat tesşkil etmekte.




 Sabahattin Ali,  Ref,k Halit Karay,  Burhan Felek gibi sair ,yazar ve gazeteciler bu czea evinde yatmışlar.1996 da cezaevi  boşaitılmış. ve 2000 yılından itibaren ziyarete açılmış..

ETNOĞRAFYA  MÜZESİ

Şehirde gezilmesi gereken müzelerden biridir. 18.yy da yapıimış  dört katlı bir konak.Ana kapının büyük olusu konak sahibinin atıyla içeri girdiği nedeni ileymiş.Gelin odası, damat odası mutfak....



 ARKEOLOJİ MÜZESİ 

Sinop ta okadar çok tarihi eserler,sikkeler,mozaikler bulunmuş ki müze yapılma gereksinimi döğmuştur.1970 de açılan müze bir ara restorasyon çalışmaları nedeni ile kapanmişsada  sonradan tekrar açılmıştır. Bahçesinde Filozof Diyojen in heykeli vardır.
Diyojen bilindiği gibi o zamanlar yunan kolonisi olan Sinope de doğmuştur.Daha sonra babasının  Atina ya sürülmesinden sonra  oraya gitmiştir.Korint te ölmüştür. İnsanın kendine yetebileceği,sade ve yalın bir hayat sürme,medeniyeti reddetme  felsefesi ile  ,toplumsal kuralları red etmiş, yoksul ve sefil bir hayat sürmüştür. Bir fıçı içinde sokaklarda yaşamıştır. Birgün bir çoçuğun sokaktaki çeşmeden avucu ile su içtiğini görünce  elinde olan tek eşyası çanağini da kirmiştir.
Filozoflara önem veren  Büyük İskender bir dileğin varmı diye sorunca Gölge etme başka ihsan istemem   meşhur cümlesini söylemiştir.



İNCE BURUN

Türkiye nin en kuzey ucu İnce burun Sinop tadır.Orada olmak ta insana keyif veriyor. Avrupanın en batısında veya Afrikanın en güney ucuna gittiğinizde orada mutlaka turistik bir oluşum ile karşilaşiyorsunuz. İsterseniz size ufak bir ücret karşılığın da  sertifika veriyorlar. Bizde
fenerin yanında küçük bir kulübe de ayran içip gözleme yedik.Hatta taze yapılmış tarhana satın aldık.
Büyükbaş hayvanlar manzaranın tadını çıkarıyorlardı.





GOBELİT

Ayancık yolunda Gobelit köyunda bir balıkçı retoranına uğradık. ,Güllerle kaplı bir bahçe,ve denizin üzerinde hazırlanmış masa ve bu güzel manzarada yediğimiz kalkan baliği
Ne diyeyim muhteşemdi.



 AYANCIK

Sinop un ikinci büyük ilçesidir.Sirtını yeşilin her tonuna sahip yemyeşil ormanlara dayanmış  önnünde masmavi karadeniz. Keteni ile  yapılmış  ürünleri ile ünlü şirin bir yer...
.


GERZE

Sakin ve huzurlu bir  balıkçı  ilçesi   Gerze... Bütün Türkiyenin hatta dünyanın bir anda GERZE yi tanıması bildiğiniz gibi 1992 de Ukranya dan kaçan sevimli beyaz yavru balina.  
 AYDIN
 ismi verilen ve Gerze lilerin sevgilisi olan beyaz yavru balina iki kez Gerze koyuna sığınmış sonra da kaybolmuştu...



 ERFELEK

Sinop deyince  herkes ERFELEK diyor.





Tarim,hayvancılık yapılan Erfelek dağlık bir yapıya sahip olup  Tatlıca Şelaleri ile ünlü.Cuma günü pazarı olduğunu duyunca programımızı ona göre yaptık
Veee önce pazara  uğradık.
. Erfeleğe bağlı 46 köy varmış,köylü hanımların yaptıkları yoğurtlar,peynirler taze sebze ve meyveler renk cümbüşü halindeydi.










ERFELEK  TATLICA TAKIM ŞELALELERİ

Şelaleler  mutlaka görülmesi gereken doğa harikası. 28 şelale var.Ağaç tunellerinin içinden geçerek yukarıya tırmanıyorsunuz. Suların içinde sabit iplerle tırmanabildiğiniz gibi tahta yolları kullanarak ta çıkabiliyorsunuz.
Böyle bir güzellik görülmemiştir.
Öylesine yeşil öylesine doğa güzeldiki kendinizi cennette hissedersiniz.




SİNOP

Sinop adını , su tanrısının güzeller güzeli kızı SİNOPE den almıştır.Kuzeyde olup güneyinde denizi olan bu şehirde trafik ışıkları yok. Hoş görusü  var.  Suya tutunan Şehir de denilen  bu ilimiz Akkum,Sarıkum,Karakum ve Hmsilos koyları ile ünlü dür.





 Mendirekte te akşam üstü yürüdüğünüzde, balık tutanları,yürüyüş yapanları,güneşin batışını ve martıların danslarını görebilirsiniz.









 Yeşili
,Mavisi
,Nokulu,
Mantısı,
Şelaleleri,,
,Dokumaları
,Rakı çinekop Sinop tekerlemeleri ile balikları,
Sabahattin  Ali si,
Diyojeni
,El emeüi kotraları,
Tarihsel dokusu
,Zambakları




 Veee Sempatik halkı ile cok sevdik SİNOP u...


























10 yorum:

  1. Sinop'u birlikte gezmekten ve görmekten duyduğum mutluluğu bir kez daha bloğu okuyunca yaşadım. Anılar tazelendi. İstanbul'daki yoğunluktan kaçıp nefes almak isteyenler Sinop'a gitmeli....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler
      Sizinle gezmek benim içinde büyük zevkti.Biz tahta merdivenlerden şelaleye tırmanırken, sizin sportmence iple tırmanma cesaretinizi de unutamam.

      Sil
    2. İple tırmanılan 9uncu şelaleye kadar suyun içinden yürüdüm sadece. Rehberimizin önderliğinde. Gene de iyi ki yapmışım, aklım kalmadı.

      Sil
  2. Sinop güzel,görmüştüm.Bloğa da çok güzel yansımış,tebrikler.

    YanıtlaSil
  3. Güler bu kadar güzel bir seyahat notu olamaz, Sinopu en yakın zamanda görmeyi arzu efiyorum. Anlatım, fotoğraflar ve yorumlar harika
    Devam etmelisin, bizi gezdirdiğin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Dönüp dönüp tekrar okuduğum müthiş bir çalışma. Anlatım , resimler hepsi birer harika.
    Gidip gezseydim bu kadar keyif almazdım.
    Herhangi bir yarışmaya girse kesin ödül alır.
    Ellerine sağlık.
    Çok çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Sedat cım.
      Güldürdün beni.
      Ama beğendiğine çok sevindim. Çok teşekkürler..

      Sil